Skip to main content

Cuba Menjadi Lebih Baik Dari Semalam..

         Awak tak perfect?..aku tak perfect..kita semua tak perfect and we do make mistakes right?..so macam mana nak jadi perfect and not making mistakes??..we will never do... namun kita masih berpeluang untuk memperbetulkan dan mengelak dari melakukan kesilapan yang sama selagi nyawa di kandung badan..kuncinya adalah.....berusaha BERUBAH( menjadi lebih baik dari semalam)..tapi bagaimana??..How to be a better person?..di sini aku kongsikan beberapa tips yang aku pernah baca..

     
 Sebagai permulaan yang pertama sekali adalah dengan mengenali diri sendiri..perwatakan, reaksi kita semasa stress dan cara layanan kita terhadap orang di sekeliling,kemudian fikirkan bagaimana ia boleh diperbaiki..perubahan tidak akan dapat dilakukan sehingga kita tahu di mana silap kita yang perlu diperbaiki..
       Yang kedua, tetapkan matlamat untuk diri semdiri..berikut adalah beberapa soalan contoh untuk memudahkan kita menentukan matlamat : Adakah terdapat sesuatu hubungan dengan orang yang disayangi yang kita ingin perbaiki? Apakah sikap yang sering menyebabkan orang di sekeliling menjadi kurang senang dengan kita?
       Yang ketiga, cari role model untuk dijadikan inspirasi melalui kisah-kisah mereka . Ini akan membantu kita agar berasa lebih yakin dan kuat di masa-masa sukar.
       Seterusnya, belajar menyayangi diri sendiri. Sebelum kita belajar menyayangi orang lain, belajarlah untuk menyayangi diri sendiri. Berhenti dari sering mengkritik diri sendiri. Ambil masa untuk mencungkil dan menghargai bakat dan ciri-ciri istimewa yang terdapat pada diri kita.
      Belajar mengawal perasaan iri hati dan cemburu terhadap orang lain..perasaan dan emosi tersebut adalah semulajadi dalam hidup, tetapi kita perlu tahu cara untuk mengatasinya. Aku pernah terbaca sebuah article motivasi mengatakan "if you constantly feel angry or jealous toward others, you are going to have a difficult time finding happiness
     

Comments

  1. noted! tq for sharing ^_^ btw nice quote yg bawah sekali tu, :D

    ReplyDelete
  2. betul2 . kena sayang diri sendiri dulu kan . biasa la manusia kadang di atas kadang di bawah . kena kenal diri sendiri

    ReplyDelete

Post a comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.

Popular posts from this blog

"Makeover'' Jubah Terpakai Jadi Blouse

       Holaaa cute visitors😘😘😘 Pokok pangkal entry harini bermula dengan bebelan Encik Suami... Jubah ni Sha jahit time nak ikut dinner jabatan. Dan Encik Suami kata  📢"asal ada dinner/function tak sah takbuat baju baru..pakainya sekali jer,pastu simpan dalam almari''😏....memang betul pon  ^_^  so terus dapat inspirasi nak makeover kepada benda lain,blouse contohnya...boleh pakai jalan-jalan selalu..duit pun jimat..sejuk wallet laki i🙏 .

Sebab-sebab perempuan tak layan lelaki

Okey guys..pernah tak korang?? nak tackle perempuan ended with tak kena layan..even tak kena pandang  pon??..selalunya first impression korang... "ciss..sombong!..tak lawa mana pon.."..betul tak?..perempuan kalau jenis yang suka melayan selalu kena cop murahan..kalau jual mahal korang cakap sombong lak..lelaki suka minta gambar perempuan, kalau lawa boleh ajak couple..kalau tak lawa sepantas kilat jari tu tekan button 'block'..kan kan kan..hihi...tapi TAK SEMUA lelakicamtu..

      Perempuan yang tak layan lelaki tak semestinya diorang tu sombong..diorang mesti ada sebab dan alasan tersendiri..antara sebab-sebab perempuan tak layan lelaki..?

Abang angkat..Adik angkat...boleh percaya ke??

A;  "Dont worry laa syg,dia adik angkat i jerr..tak lebih dari tuu.."..

       B:" Tak laa syg..abg John Doe tu abg angkat bby jerrrrr.."

     Pernah tak korang jumpa situasi  macam ni?..mungkin bukan pada diri korang sendiri..mungkin kawan-kawan atau orang di sekeliling korang..
      Kalau boyfriend or girlfriend korang cakap "dia just adik/abang angkat i..tak lebih dari tuu"..apa korang akan rasa?..dalam 100% kepercayaan korang pada couple korang, confirm!at least 0.5%  dari 100% tu korang akan rasa cemburu dan rasa tak secure..betul tak?..kalau betul ,normal laa tu..
     Yang pertama,sebab korang sayangkan couple korang..bak kata pepatah,cemburu tanda sayang..so memang akan timbul perasaan cemburu dengan kehadiran (baru) perempuan/lelaki lain diantara korang..