5.6.19

Baju Raya RM20


        Ok kali ni cerita" last minute punya pasal''. Almaklumlah tahun ni tak dapat cuti raya sis sedeyyyyyyyy😭😭...cuti tak dapat,nak shopping raya tak sempat,feel nak sambut raya tahun ni memang hampehhh😒.
      Awalnya tak terfikir nak buat@beli baju raya...haritu kami pergi kedai kain saja nak tengok offer . Sempat memborong 2-3 pasang kain...salah satunya yang dalam gambar kat bawah ni jatuh cinta😍 pandang pertama gitu..Harga sehelai RM28,apek👴 tu kasi RM20,rembat terus!!


kain ni macam kain sarong,tapi dalam gambar ni Sha dah potong bahagi 2.
(time puasa ni nampak macam kek batik lak)
         Kain ni jenis cotton serap peluh...kat label tulis "SPECIAL SONGKET SARAWAK''..nak kata bunga printed tak juga,sulam pon bukan. Sha pon tak tau nama material kain ni apa?. Susah nak tentukan macam mana nak potong part badan dan tangan sebab corak kain + saiz kain ni kecik..cukup-cukup saiz S maksimum M.

(Ni laa hasilnya lepas lebih 40 minit duk belek kain cari idea nak potong✂️)

Bahagian tangan

         Kali ni Sha tak sempat rakam 🎥video,belanja korang gambar jelaa...

Mula-mula pasang zip sorok belakang,kemudian jahit lapik leher.



Cantum bahagian tangan,badan belakang dan badan hadapan

**pic hilang**

Jahit tepi, kemudian kelim hujung tangan dan baju.





⭐⭐Dah siap!!⭐⭐









      Boleh padankan dengan kain/skirt warna hitam..Sha buat ala blouse labuh nanti boleh pakai jalan-jalan match dengan  jeans/palazzo. 
  🌺🌺Sebelum mengakhiri entry ni Sha nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,MAAF ZAHIR DAN BATIN🙏...(enjoy korang punya holiday!.😉.huhu)

(petang ni kena masuk kerja...😭wuuuuwuuu)

15 comments:

  1. Cantiknya corak baju tu! Kalau corak baju dengan kain sama pun cantik! Eee bestnya lah kalau pandai menjahit sendiri. Jimat sikit hahah, and boleh buat last minute. Selamat Hari Raya Irissha! ;)

    ReplyDelete
  2. Wah pandainya menjahit sendiri, jimat belanja, cantik pun cantik..bagus3x. Boleh buat duit juga.

    Selamat hari raya.

    ReplyDelete
  3. Cantiknya!!!
    Ira x pandai jahit zip sorok.

    ReplyDelete
  4. Wah cantik lah! Still sempat ucap Selamat Hari Raya :)

    ReplyDelete
  5. salam kunjung semula...

    bestnya tengok sha jahit sendiri baju tu, mcm mudah je hehehe...
    alahai, sedihnya tak dpt cuti raya... takpe raya kan sebulan... sempat lg tuh

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya. wah! cantiknya baju songket tu. abam kie dah follow blog sha.

    ReplyDelete
  7. Cantik... nampak kemas jahitannya.

    ReplyDelete
  8. salam perkenalan.. Sha follow sini..

    Cantiknya corak dia.. Suka tengok.. Warna pun menarik.. Pandainya awak menjahit..

    ReplyDelete
  9. 1st time dtg sini... suka tgk hasil idea sha... sedihnya sis ni nama je anak cikgu jahitan tp sis x reti!! tangan keras mcm cakap xde sabar hahahahha.... anyway, sis dh followback blog sha.. salam kenal.. jemput singgah blog sis selalu ye.. :D

    ReplyDelete
  10. menariknya...mcm corak kain Sarawak pun ada..

    salam kenal dari www.umifuzy.com

    ReplyDelete
  11. Wah hasilnya sgt cantik. Pandai Sha jahit

    ReplyDelete
  12. macam ni punya design tak merasalah ibu_suri nak memakainya...haha

    ReplyDelete
  13. apapun terima kasih kerana sudi ziarah blog bilis saya...

    ReplyDelete
  14. Selamat hari raya...dah nak habis Syawal..huhu..tak pe kan..

    ReplyDelete
  15. Hebat tu... awak jahit sendiri baju raya awak...

    ReplyDelete

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.