Skip to main content

"Makeover'' Jubah Terpakai Jadi Blouse


       Holaaa cute visitors😘😘😘 Pokok pangkal entry harini bermula dengan bebelan Encik Suami... Jubah ni Sha jahit time nak ikut dinner jabatan. Dan Encik Suami kata  📢"asal ada dinner/function tak sah takbuat baju baru..pakainya sekali jer,pastu simpan dalam almari''😏....memang betul pon  ^_^  so terus dapat inspirasi nak makeover kepada benda lain,blouse contohnya...boleh pakai jalan-jalan selalu..duit pun jimat..sejuk wallet laki i🙏 .

ini gambar asal sebelum makeover..

             Mesti ada di antara korang yang tertanya-tanya,kenapa nak kena ubahsuai? Kenapa tak pakai je macam tu?...sebab pertama, the colour!..peach ala2 oren muda (tak pasti apa nama saintifik warna ni) definitely bukan pilihan Sha kalau nak pakai outing jalan-jalan. Susah kot nak matching dengan tudung. Pilih warna ni haritu sebab nak ikut tema punya pasal.....Sebab kedua...tak rajin sangat nak pakai jubah kalau setakat nak g jalan-jalan @ makan luar..nak² lagi beli barang dapur terheret bawak troli. Uishh tak rajin laaa. Sebab yang ketiga,itulah dia! Bebelan incik bossku.
       
                  Kat bawah ni step by step proses makeover.....


                        pisahkan cape dari jubah..simpan dulu untuk buat part lengan nanti (ala2 lengan trompet)                            
       

                  part ni rasanya korang boleh faham dari gambar tu...simpan bahagian lengan..jimat masa dan tenaga..pakai apa yang sedia ada,



potong bahagian bawah jubah dulu sebab Sha nak buat ala2 peplum..so ukur bahagian bawah( kembang) dulu dari pinggang ke aras labuh yang diingini.



baki bahagian atas jubah tadi..Sha memang sentiasa simpan pola badan sendiri supaya tak buang masa ambil ukuran 2   3 kali...





since warna jubah ni terlalu menyerlah, so Sha gunakan lace warna hitam untuk bahagian atas blouse (beli kat shopee murah giler CNY sale!)     


part menjahit lace pada baju..tak perlu jahit pada setiap sisi..yang penting tak lari..for beginners..YES PERLU kalau korang tak familiar bermain dengan lace.   
                                                                                        


cantum bahagian badan atas dan bawah (peplum)
cantum bahagian lengan dan trompet (cape)                  
jahit tepi setiap sisi..(for beginners,jahit tepi dulu setiap sisi sebelum kerja2 mencantum)
cantum lengan pada baju..
cantum bahagian sisi baju...


 last one..jahit zigzag bahagian hujung (peplum) baju...jahit lurus pun boleh (Sha prefer zigzag..looks nice on peplum)




Dah siap...........



        So inilah dia..from jubah terpakai to blouse!...Sha lebih suka baju macam ni..simple dan dah kurang menyerlah lepas tambah lace hitam....nak matching pun senang...dan yang pastinya boleh pakai selalu ...untuk video yang lebih lengkap korang boleh tengok kat sini...kot2 terinspirasi nak modified jubah lama kat rumah tu...kalau ada sebarang pertanyaan boleh drop di kotak komen..insyaallah Sha akan explain and i'm happy to share dengan korang.

       ðŸ‘‰ðŸ‘‰ðŸ‘‰ TUTORIAL VIDEO (instagram) ðŸ‘ˆðŸ‘ˆðŸ‘ˆ

👉👉👉  TUTORIAL VIDEO (youtube) ðŸ‘ˆðŸ‘ˆðŸ‘ˆ

    For my next Makeover entry Sha nak share macam mana Sha modified TUDUNG BAWAL terpakai jadi BLOUSE...(misi 2019 nak clear closet dengan cara yang lebih jimat) ^_^

Comments

  1. Ya Allah..berbakat sangat sha ni..cantik gilosssss hasil ubahsuai tu!

    Kita da follow blog sini juga 💕

    ReplyDelete
  2. mak ai kreatifnya 😍😍😍

    ReplyDelete
  3. alamak nak.follow tapi takboleh ;(

    ReplyDelete
  4. Wahhh!!! cutenyaaa! dah boleh bukak butik dah ni! heheh :P
    .
    Nice entry ^^

    ReplyDelete
  5. Wah cantiknya jd blouse. Kreatif sangat! :)

    ReplyDelete
  6. Bertuah sungguh Sha ada skill menjahit.. Cantik hasil jahitan Sha..
    Creative sungguh..

    ReplyDelete
  7. Untungnya pandai jahit. . Boleh reka apa saja... Bila ntah nak pandai jahit.. Hehe.. Nak belajar dengan suami tak sempat lagi... Hihi...

    ReplyDelete
  8. Waah... ni first time baca blogger Malaysia buat make over kat baju...

    ReplyDelete
  9. bestnya pandai jahit. boleh buat fashion sendiri..
    kite memang tak le hehe..

    ReplyDelete
  10. Cantiknye blouse makeover tu... Nanti nak try la buat jugak. Kat dalam lemari ni banyak baju x pakai. thanks awak sebab sudi kongsi tutorial ni :)

    ReplyDelete
  11. Fuyoh, terernya! Tak pernah terfikir nak makeover jubah jadi blaus. Nmpk mcm senang ja bila tengok gmbr, tapi utk org2 yg x pernah guna mesin jahit, atau yg mesin jahit diperam dlm almari (mcm saya) - bukan calang2 org blh buat ni. Cantik sggh! :D

    ReplyDelete
  12. Hadoi.. kreatifnya..
    Memang lebih berbaloi kalau diubah suai dari simpan tak berpakai..

    ReplyDelete
  13. Wow kreatif la sis..btw singgah baca entry

    ReplyDelete
  14. SELAMAT HARI RAYA!!! menarik ini :) done follow, follow me back.. thanks
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.

Popular posts from this blog

Sebab-sebab perempuan tak layan lelaki

Okey guys..pernah tak korang?? nak tackle perempuan ended with tak kena layan..even tak kena pandang  pon??..selalunya first impression korang... "ciss..sombong!..tak lawa mana pon.."..betul tak?..perempuan kalau jenis yang suka melayan selalu kena cop murahan..kalau jual mahal korang cakap sombong lak..lelaki suka minta gambar perempuan, kalau lawa boleh ajak couple..kalau tak lawa sepantas kilat jari tu tekan button 'block'..kan kan kan..hihi...tapi TAK SEMUA lelakicamtu..

      Perempuan yang tak layan lelaki tak semestinya diorang tu sombong..diorang mesti ada sebab dan alasan tersendiri..antara sebab-sebab perempuan tak layan lelaki..?

Abang angkat..Adik angkat...boleh percaya ke??

A;  "Dont worry laa syg,dia adik angkat i jerr..tak lebih dari tuu.."..

       B:" Tak laa syg..abg John Doe tu abg angkat bby jerrrrr.."

     Pernah tak korang jumpa situasi  macam ni?..mungkin bukan pada diri korang sendiri..mungkin kawan-kawan atau orang di sekeliling korang..
      Kalau boyfriend or girlfriend korang cakap "dia just adik/abang angkat i..tak lebih dari tuu"..apa korang akan rasa?..dalam 100% kepercayaan korang pada couple korang, confirm!at least 0.5%  dari 100% tu korang akan rasa cemburu dan rasa tak secure..betul tak?..kalau betul ,normal laa tu..
     Yang pertama,sebab korang sayangkan couple korang..bak kata pepatah,cemburu tanda sayang..so memang akan timbul perasaan cemburu dengan kehadiran (baru) perempuan/lelaki lain diantara korang..