Skip to main content

"Modified '' Tudung Terpakai

     Entry kali ni Sha nak share macam mana Sha recycle semula tudung lama iaitu tudung bawal satin which is semua sedia maklum tudung bawal jenis ni memang susah & ambil masa untuk dibentuk....dan itulah sebab utama tudung ni bersemadi dengan rapi di dalam almari...
     Tudung bawal satin ni Sha nak modified sikit jadi tudung yang lebih express dan senang digayakan ...bunyi macam complicated,tapi kita nak tambah awning jer sebenarnya ^_^    .....
                    ok,  chalo beteyyy....


*** ini gambar sebelum...


**** Apa yang kita perlukan, semestinya AWNING. Sha guna awning scuba..beli online jer kat shopee bersepah..boleh buat sendiri tapi i is malas..so Sha beli yang dah siap jahit...lepas tu lipat dua macam dalam gambar..



**** tekap dan gunting mengikut bentuk awning yang korang suka / selesa...



**** kat bawah ni cara mudah nak buat pola awning..."copy paste" je mana-mana tudung yang korang suka...

**** awning yang Sha nak guna dah siap gunting..

****Lipat tudung bawal tadi..tentukan bahagian muka...tekap pola awning pada bahagian muka bawal...guntingkan ikut pola awning...jahit sekeliling muka bawal yang dah digunting untuk memudahkan kerja mencantum nanti..

                   




**** Lepas tu tandakan bahagian tengah muka (atas dahi)....Sha lebih suka snip kan sikit untuk menanda




**** Cantum awning pada bawal...mula menjahit dari tengah muka..

           


**** Jahit sikit bawah dagu ikut keselesaan



*****DAH SIAP ******

Bak kata iklan tudung....sarung-sarung terus siap!...tak payah susah-susah nak bentuk...sarung terus terbentuk ๐Ÿ˜‰๐Ÿฅฐ





klik SINI untuk video penuh๐Ÿ˜‰





Comments

Post a Comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.

Popular posts from this blog

"Makeover'' Jubah Terpakai Jadi Blouse

       Holaaa cute visitors๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜ Pokok pangkal entry harini bermula dengan bebelan Encik Suami... Jubah ni Sha jahit time nak ikut dinner jabatan. Dan Encik Suami kata  ๐Ÿ“ข"asal ada dinner/function tak sah takbuat baju baru..pakainya sekali jer,pastu simpan dalam almari''๐Ÿ˜....memang betul pon  ^_^  so terus dapat inspirasi nak makeover kepada benda lain,blouse contohnya...boleh pakai jalan-jalan selalu..duit pun jimat..sejuk wallet laki i๐Ÿ™ .

Sebab-sebab perempuan tak layan lelaki

Okey guys..pernah tak korang?? nak tackle perempuan ended with tak kena layan..even tak kena pandang  pon??..selalunya first impression korang... "ciss..sombong!..tak lawa mana pon.."..betul tak?..perempuan kalau jenis yang suka melayan selalu kena cop murahan..kalau jual mahal korang cakap sombong lak..lelaki suka minta gambar perempuan, kalau lawa boleh ajak couple..kalau tak lawa sepantas kilat jari tu tekan button 'block'..kan kan kan..hihi...tapi TAK SEMUA lelakicamtu..

      Perempuan yang tak layan lelaki tak semestinya diorang tu sombong..diorang mesti ada sebab dan alasan tersendiri..antara sebab-sebab perempuan tak layan lelaki..?

Baju Raya RM20

Ok kali ni cerita" last minute punya pasal''. Almaklumlah tahun ni tak dapat cuti raya sis sedeyyyyyyyy๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ...cuti tak dapat,nak shopping raya tak sempat,feel nak sambut raya tahun ni memang hampehhh๐Ÿ˜’.
      Awalnya tak terfikir nak buat@beli baju raya...haritu kami pergi kedai kain saja nak tengok offer . Sempat memborong 2-3 pasang kain...salah satunya yang dalam gambar kat bawah ni jatuh cinta๐Ÿ˜ pandang pertama gitu..Harga sehelai RM28,apek๐Ÿ‘ด tu kasi RM20,rembat terus!!