Skip to main content

Ambil Kesempatan Sempena GST !!

    promoter : "Mak cik, tak nak beli ni sekali? Nanti bulan 4 GST...naik harga dah ni " ...aku toleh belakang, seorang promoter perempuan ngah promote  kat mak cik di belakang aku yang tengah berbaris nak berbayar
    
      cashier : "aah mak cik elok bena beli sebelum kena GST ", (sambil tekan-tekan komputer)

    mak cik yang innocent : "owh yang ni pon kena GST ke?"..
 
     cashier : "naik mak cik, sebab tu rugi kalau tak beli arini,"
..aku diam jer dengar dorang duk provoke kat mak cik tu..

 ...dan si mak cik tu pon ambil laaa sampai tiga packet!

     promoter : "bukan setakat tu mak cik,yang tu yang ni blaa..bla..bla..pon naik harga!"

 ..aku tak leh tahan sabar dah!  kejadahnya dorang ni!! Kerja kat sini tak kan tak tau barang-barang camtu tu tak kena GST! ..ambil kesempatan tol laa.

        .
"yang ni tak kena GST ni,"  last-last aku menyampuk gak..kesian ngan mak cik yang innocent tu kena tapau ngan budak dua orang ni.." memang kebanyakan barang dikenakan GST tapi barang-barang camni tak...kebanyakan item yang dikenakan GST adalah barang-barang yang kita tak selalu beli...barang yang kita beli tiap- tiap hari tu tak kena GST pon",...aku tambah lagi panjang lebar...mak cik tu dengar jer sambil tengok muka aku..cik adik dua orang tadi diam tersipu...lepas bayar aku terus blah..haha!..
         Moral of the story ..hati-hati laa semasa membeli belah time dekat nak GST ni...tak mau jadi seperti apa yang aku dah dengar dan lihat tu..ada sestengah pihak yang cuba ambil kesempatan ...almaklumlah sekarang sana-sini duk cakap pasal harga barang naik..tapi kita mungkin terlupa,tak semuanya naik...ada juga barang yang akan turun harga selepas GST dilaksanakan nanti..
      Dulu aku tak faham dan malas nak ambik tau pon pasal GST ni..tapi since aritu  kena duduk ujian kefahaman mengenai GST (wajib ) so rajin tak rajin kena laa korek dari en. Google tentang GST ni... ^_^  bagi korang yang nak tahu lebih lanjut tentang GST ni,boleh laa klik sini ekk..semoga bermanfaat dan yang penting! jangan tertipu.

Comments

  1. teruk perangai . ni mesti dapat komisyen bila dapat jual . tu tipu mak cik

    ReplyDelete

Post a Comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.