5.3.15

Ada Apa Dengan 'Google' Hari Ini

    Pagi tadi  buka Google tiba-tiba keluar gambar atuk tua ngah mi..aku curious gak siapa atuk ni..rupa-rupanya  nama dia Momofuku Ando..siapa Momofuku Ando ni weiii tak pernah dengar pon (tahap kecuriousan meningkat)..godek punya godek akhirnya jumpa gak biodata Momofuku Ando ni..siapa suka makan mi segera wajib tahu ni! hehehe..



 
Nama                                                : Momofuku Ando
Tarikh / Tempat Lahir                   : 5 Mc 1910 (5 Januari 2007 - 96 tahun) , Kagi                                                                 country Jepun,Taiwan
Kewarganegaraan                         : Japanese
Dikenali Sebagai                            : Pencipta mi segera
Syarikat Milik Beliau                      Nissin Food Products Co., Ltd. 
Serba- sedikit mengenai beliau :
     Momofuku Ando merupakan seorang bussinessman yang terkenal kerana menjadi lelaki pertama yang mencipta mi segera dan mi cawan (cup noodles) di Jepun. Pada tahun 1958, semasa era pasca-perang, Jepun mengalami masalah kekurangan bekalan makanan. Pada tahun tersebut selepas beberapa kali trial and error, Beliau akhirnya memasarkan produk pertama mi segera beliau. Produk beliau pada asalnya dikira sebagai makanan mewah  dan dijual dengan harga ¥ 35.
Nissin Cup Noodles (1971 ~)
            Produk beliau semakin lama semakin dikenali di seluruh asia pada era tersebut. Beliau kemudian dilantik menjadi pengerusi Persatuan Pengeluar Ramen Antarabangsa dan Momoku Ando Instant Ramen Muzium yang dinamakan sempena nama beliau. Beliau meninggal dunia akibat kegagalan jantung pada 5 Januari 2007 di sebuah hospital di Ikeda, Osakapada usia 96 tahun.

12 comments:

  1. rajinnya ambik tahu cerita di sebalik google . hahaha :D thumbs up !

    ReplyDelete
  2. hehehe thanks Nurul..terkejut tiba-tiba ada gambar orang ngah makan mi sebab Sha penggemar mi segera oppsssss

    ReplyDelete
  3. Wahhh bagusnya siap provide info lagi! Saya biasa tengok je then oh okay, lepas tu blah haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..Sha pon camtu gak slalunya...tapi tak tau laa kali ni cam curious sangat nak tau..

      Delete
  4. owhh camtu ke..nampak jugak gamba katun atuk momo tu, tp tak terfikir pulak nak google hahah

    ReplyDelete
  5. Alamak.. entri kita sama.. baru nak buat semalam.. ada dalam draft.. huhuhu.. memang ada ternampak kartun ni semalam.. 5/3 birthday momofuku ando ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaaa tak kisah laa entry sama hihi..ada chemistry ni ^_^ ...post laaa Sha pon nak baca mana tau ada info yang Sha tak masuk lam entry ni kannnn

      Delete
  6. Ooooo macam tu kisahnya. Kira salah lah sy baca pasal asal mee segera kat surat khabar lama suratkhabar lama....
    Diorang dok tulis mee segera asalnya dari INDOMIE sebuah negara berjiran dengan Indonesia yang dibuat sempena mereka2 yang berCINTAN tapi kerana cinta terlarang dari IBUMIE lalu diorang terbang guna WINGS sebab kecewa dan jumpa pulak dengan doktor MAGGI atau nama glamour dia MAMEE, dimana suami dia si RUSKY yang bekerja di kilang SHA Enterprise...ahaksss.

    ReplyDelete
  7. hahahaha...pandainya! buat cerita dongeng sendiri ya....marah kang atuk Momo..haaaaa..Sha tak tau... ^_^

    ReplyDelete
  8. ohhh patutla . dan wujud pula maggi dan mee sedap sekarang . huhuu . pengasas dia ni la erk . huhuu

    ReplyDelete

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.