Skip to main content

Ini Cerita Bersin

             Kalau nak tengok muka kita paling hodoh adalah semasa hendak bersin...ada ke orang kat dunia ni bersin dengan penuh kecomelan (haha..apa aku cakap ni, perosak bahasa tol laa) ?..Dengan segala homatnya,merujuk tajuk di atas, hari ni aku nak cerita sikit tentang bersin..kepercayaan-kepercayaan lama (karut ke tak aku tak pasti laa) mengenai bersin.
   
          Kepercayaan dulu-dulu omputih mengenai bersin :
1) kalau tak tutup mata semasa bersin,biji mata boleh terkeluar sekali..
Bunyi cam menakutkan..tapi ikut teori, memang tak laa biji mata kita akan terkeluar sekali semasa bersin..lagipun..ada ke orang bersin sambil buka mata..susah nak buat tu..tak caya?..cuba try sendiri lepas ni..mata kita tertutup semasa bersin merupakan salah satu involuntary action..means..kita tak dapat kawal ianya dari terjadi..
2) Tutup mulut semasa bersin untuk mengelakkan roh terlepas dari badan
One word..SERAM..pernah tak korang dengar kes orang meninggal dunia sejurus selepas bersin??..kalau pernah tolong share sikit..aku tak pernah dengar lagi..apa yang aku tau kenapa kita mesti menutup mulut semasa bersin adalah untuk mengelakkan bakteria-bakteria yang kita keluarkan tu beterbangan ke sana-sini..lagipun nampak tak sopan laa kalau tak tutup mulut kan?

3) Maksud bersin mengikut hari..
isnin : anda dalam bahaya
selasa : bakal mencium orang yang tak dikenali
rabu : anda akan mendapat surat
khamis : petanda baik
jumaat : sesuatu yang menyedihkan bakal terjadi
sabtu : mendapat kekasih baru esok
ahad : sesuatu yang tak elok akan terjadi selama seminggu
    Macam mengarut jer kan...lucu pon ada juga..tapi tu laa kepercayaan orang dulu-dulu tentang bersin..aku share bukan nak mengutuk atau mempersenda..cuma nak kongsikan dengan pembaca..kalau korang rasa entry ni menyentuh sensitiviti aku minta maaf dan tolong inform, aku akan delete entry ni right away! ^_^




Comments

  1. Replies
    1. tu laaa cam tak berapa nak betul kot hehe

      Delete
  2. tapi pernah sekali dalam dewan exam, ada minah ni bersih bunyinya cute gila. maybe dia tgh tahan bunyi bersin tu dari jadi kuat. so, dia bersin dengan volume se-slow yg mungkin. tp dah masa jawab exam, semua org dia. so, bunyi bersin tu walau slow macam mana pun, dengar jugak. hasilnya, 1 dewan exam tersenyum dengar bunyi dia bersin. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..lucu..mesti sengsara menahan nak bersin tu hihi ^_^

      Delete
  3. Bila bersin yang tak jadi tu...aduhai...:)

    ReplyDelete
  4. haha.. no 1 selalu dgr. 2 n 3 1st time dgr tp no 3 lah pling kelakar..hehe. pnah tgok drama siam kalo kita bersin means ada org tgh mngumpat kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oww..means time flu banyak kali laa orang mengumpat kita ekk hihihi..

      Delete
  5. Replies
    1. tak tau laaaa hahaha..more to cam jokes je Sha rasa ^_^

      Delete

Post a Comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.

Popular posts from this blog

Muka Cantik Hati Binatang

Sebab-sebab perempuan tak layan lelaki

Okey guys..pernah tak korang?? nak tackle perempuan ended with tak kena layan..even tak kena pandang  pon??..selalunya first impression korang... "ciss..sombong!..tak lawa mana pon.."..betul tak?..perempuan kalau jenis yang suka melayan selalu kena cop murahan..kalau jual mahal korang cakap sombong lak..lelaki suka minta gambar perempuan, kalau lawa boleh ajak couple..kalau tak lawa sepantas kilat jari tu tekan button 'block'..kan kan kan..hihi...tapi TAK SEMUA lelakicamtu..

      Perempuan yang tak layan lelaki tak semestinya diorang tu sombong..diorang mesti ada sebab dan alasan tersendiri..antara sebab-sebab perempuan tak layan lelaki..?

Jom Berkenalan Dengan Ziefa Soap

     First of all,entry ni tidak dibayar oleh mana-mana pihak (i just share it due to the outcome thats really works for me which i love it!) So tak ada istilah biased ea awak2 dan entry ni sedikit panjang so Sha cuba make it as interesting as possible ^_^