Skip to main content

Teman Lelaki Misteri.

       Annyeonggg...nak tanya..pernah tak korang lupa akan mimpi korang??..bila terbangun dari tidur kita cuma dapat mengingati 10% dari mimpi tersebut..rasanya sering terjadi pada semua orang kan?..mimpi sebenarnya terdiri daripada gabungan fikiran,imej dan emosi. Mimpi biasanya akan terjadi pada peringkat REM (Rapid Eye Movement) yang mana mengambil masa lebih kurang hampir satu per empat (120 minit) daripada masa tidur kita.Kebanyakan mereka yang berumur 10 tahun ke atas akan mengalami sehingga 4 ke 6 episod mimpi yang berlainan dalam satu malam. Kita akan mula lupa 90% dari mimpi tersebut pada minit pertama selepas terbangun dari tidur..
       Terdapat beberapa fakta yang menarik tentang mimpi yang kita mungkin belum tahu antaranya adalah..
1) orang buta juga mempunyai mimpi
2) mimpi boleh mencegah psikosis (masalah mental yang berkaitan dengan emosi)
3) mimpi yang kita alami adalah berdasarkan apa yang kita tahu dan lihat dalam kehidupan seharian.
4) tidak semua mimpi dalam warna..terdapat mimpi yang terjadi dalam hitam dan putih sahaja
5) bayi tidak akan mengalami mimpi tentang dirinya sendiri sehingga memcecah usia 3 tahun.

     
Okey chuppp!...dari tadi duk cerita tentang teori mimpi..apa kaitan dengan tajuk entry ni doe??..hihi..tajuk bukan main saspen lagi!..sebenarnya malam tadi aku bermimpi dikecewakan oleh seseorang iaitu boyfriend aku sendiri..tapi..lelaki yang memegang watak sebagi teman lelaki aku tu, aku sendiri pon tak kenal!..in fact tak pernah jumpa pon sebelum ni..jeng3..misteri tak??..and this moment aku dah tak ingat langsung pun wajah mahupun nama si dia ( yang pastinya bukan Ungku Ismail Aziz).. dalam mimpi tersebut aku dikecewakan oleh teman lelaki misteri aku tu...hurmmmm..agak-agak sebenarnya mimpi tu ada kaitan tak dengan Entry 8 Januari??...jeng3..

Comments

  1. haha... mimp mainan tidur. tidur tak basuh kaki ni..hehehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  2. fakta menarik ni . betul banyak mimpi bila bangun mudah lupa . hmm , mimpi tu harap tak jadi kenyataan la kan . huhuu

    ReplyDelete
  3. oh pernah jugak mimpi macam tu, mimpi org yg tak kenal. ntah sape2 lah yg kita mimpi tu kan. hehe

    ReplyDelete
  4. nanti satu hari kalau terjumpa lelaki tu akan kata 'macam pernah aku jumpa ini urang... tapi dimana yer??' hehehehe

    ReplyDelete
  5. Sy ni memang senang tidur..asal lentuk je tidur. Tapi jarang pulak sy bermimpi.
    Jadi cara bagaimana sy nak bermimpi adalah dengan ikut style Labu Labi..berangan2 sebelum tidur..ahakss.. Pergi cari kayu pergi cari kayu..pergi cari kayu pergi cari kayu...
    Emmm tapi yang pelik nya bila berangan nak jumpa Sha, mimpi asyik keluar Nora Danish..asal berangan nak jumpa Sha , keluar Nora Danish... Lagi pelik, bila berangan nak jumpa Nora Danish, tak pulak keluar2 Sha dalam mimpi... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiiii diaaaaaaa..hihihii..Sha ngan nora danish jauh panggang dari api..macam mana tuuu...minat nora danish ekkkkkkkkkkk

      Delete
    2. Sebenarnya tak adalah minat sangat.. minat biasa je. Nora Danish je yang minat kat kita..ahaksss.

      Delete

Post a Comment

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.