20.1.17

Hilangkan Jerawat Batu Dengan Bawang Putih

       Kesibukan waktu bekerja mahupun belajar kadang kala menyebabkan kita menjadi kurang peka dengan penjagaan kebersihan muka. Minyak dan debu mahupun kekotoran pada muka selain dari peredaran hormon dan tekanan seringkali menjadi penyebab kepada musuh utama remaja iaitu jerawat.
                                     
     
     Korang tau tak salah satu cara yang berkesan untuk menghilangkan jerawat batu adalah dengan menggunakan bawang putih. Caranya sangat mudah dan dapat dilakukan pada bila-bila masa. Namun kaedah ini hanya berkesan untuk menghilangkan jerawat batu yang baru nak timbul.Ianya tidak akan berkesan pada jerawat batu yang sudah bernanah atau keputih-putihan.
         Caranya, ambil seulas bawang putih dan dibelah dua. Ambil satu bahagian dari bawang putih tersebut kemudian gosokkan pada jerawat batu. Biarkan sehingga kering (2-3 minit). Kemudian cuci menggunakan air suam. Amalkan setiap hari. Selalunya ia akan mengambil masa tiga hari untuk jerawat batu tersebut hilang sepenuhnya. Selamat mencuba!

     (psstt..guna cara ni kena kuat semangat...pedih kot!..Sha tiap kali guna bawang putih ni memang keluar airmata ^_^ tapi puas hati dengan keberkesanannya...)

5 comments:

 1. Pedih tak mengapa asalkan berkesan.
  Saya tak ada jerawt.
  Kalau ada saya beli barang putih.
  Rumah saya tak ada bawang.

  ReplyDelete
 2. sye selalu buat mcm ni. hasilnya bau bawang smpai ke pagi. hehehe. tapi jerawat kecut jugak laa.

  ReplyDelete
 3. yg saya tahu cara tu guna untuk rawat ketuat.. hehhe
  nice share..

  ReplyDelete
 4. boleh juga guna bawang putih untuk merahkan bibir

  ReplyDelete

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.