27.7.17

Undang-Undang Pelik@Lain Dari Yang Lain part 1..

                  Di seluruh dunia terdapat beberapa undang-undang yang mungkin bagi kita sedikit pelik@lain dari yang lain yang telah diamalkan selama bertahun-tahun yang tidak pernah kita dengar sebelum ini yang mana sesetengahnya membuat kita tertanya-tanya kisah disebaliknya sehingga ianya digubal menjadi larangan..antaranya..


1) Di Victoria, hanya seorang juruelektrik yang berkelayakan sahaja dibenarkan untuk menukar lampu (light bulb)..jika seseorang yang tidak berkelayakan didapati menukar lampu sendiri,ia adalah dikira menyalahi undang-undang dan dikenakan denda sehingga 10 dolar australia..

Image result for big smile
2) Di Milan, terdapat undang-undang yang mewajibkan rakyatnya untuk senyum setiap masa kecuali semasa di dalam hospital atau upacara pengebumian. jika tidak,mereka harus membayar denda..

3)Winnie the pooh adalah diharamkan dari taman permainan di Tuszyn, Poland. Ini kerana,menurut mereka Winnie tidak sesuai untuk anak kecil kerana Pooh separuh bogel..
Image result for winnie the pooh

4) Di England terdapat satu undang-undang yang melarang rakyatnya@sesiapa mati di dalam dewan parlimennya.

5) Di Bandar Chelyabinsk,Rusia..penduduknya dilarang dari memandu kereta yang kotor. sesiapa yang melanggar undang-undang ini akan dikenakan denda.
**kereta dorang ni confirm bersih belaka kan..**

6) Di Switzerland, flush tandas selepas jam 10 malam di dalam apartment adalah diharamkan. kerajaan Switzerland menganggapnya sebagai pencemaran bunyi.
**kalau nak melepas hajat pastikan sebelum jam 10 malam,kalau tak..jadi perkasam laa jawabnya..***

7) Pada tahun 2009,Jepun meluluskan undang-undang yang mana mengharamkan penduduknya menjadi gemuk..
Image result for sumo

8) Di Samoa, adalah menyalahi undang-undang jika anda terlupa tarikh lahir isteri anda..
***kalau buat kat Malaysia best jugak ni..***

9) Di Baltimore.Maryland adalah diharamkan untuk membawa singa ke pawagam..
Image result for lion in cinema
***doe..agak-agak laa nak bawak date tengok wayang..singa doe..dia tak makan popcorn..***

10) Di Providence, Rhode Island, menjual ubat gigi dan berus gigi kepada pelanggan yang sama pada hari ahad adalah menyalahi undang-undang..
***yang ni aku pening gak memikirkan sebab muhasababnya..***

                    Antara yang terpelik kat atas tu Sha paling suka yang nombor 8 tu...hihi..

5 comments:

  1. Senyum sokmo.. 😀😀😀😀

    ReplyDelete
  2. nice info, banyak jugak undang2 pelik kat dunia ni
    paling takleh blah yg kat swiss tu kot.. kesian org yg nak membuang hajat lps pukul 10

    ReplyDelete
  3. Pelik-pelik sungguh dunia ni..

    ReplyDelete

Beli buku beli pen,
Tulis nota buat catatan
Terima kasih sudi komen,
kunjungan kembali dijanjikan.